Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Πορεία αλληλεγγύης στα λογοκριμένα μέσα αντιπληροφόρησης Πέμπτη 25/4, 18:00 στο Μοναστηράκι


Από το μεσημέρι της Πέμπτης 11 Απρίλη, ο πρύτανης του Πολυτεχνείου, Σίμος Σιμόπουλος, πήρε την πολιτική απόφαση της καταστολής των μέσων αντιπληροφόρησης, athens.indymedia.org και του αυτοοργανωμένου ραδιόφωνου Ραδιοζώνες Ανατρεπτικής Έκφρασης 98FM. Ανέλαβε έτσι την πολιτική ευθύνη να επιβάλλει λογοκρισία και να καταστείλει την έκφραση και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, αυτών που αντιστέκονται στον σύγχρονο εκφασισμό και την κοινωνική εξαθλίωση. Αποφάσισε να δράσει αυτός (ο 2ος πρύτανης καταστολής, μετά τον Μαρκάτο πριν 18 χρόνια), αντί της κρατικής εξουσίας, και να ενδυθεί το ρόλο του φερέφωνου διευκολύνοντας έτσι τον υπουργό καταστολής Δένδια, τους μπάτσους και τους ναζιστές.
Ο πρύτανης, αντιμέτωπος με τις παρεμβάσεις των αλληλέγγυων, ανάμεσά τους πάρα πολλοί φοιτητές, κυριολεκτικά κρύφτηκε, αφήνοντας με εντολή του, την αντιπρύτανη να συνεχίσει το κατασταλτικό του έργο, η οποία και τελικά αρνήθηκε. Ο Σιμόπουλος, αυτός που παρέδωσε αμαχητί την ακαδημαϊκή-εκπαιδευτική γνώση, βορά στα κέρδη των εταιριών και των πολυεθνικών που λυμαίνονται το χώρο της εκπαίδευσης, αυτός ο ίδιος πέταξε στο καλάθι των αχρήστων τα ψηφίσματα των φοιτητικών συλλόγων που απαιτούν την ελεύθερη πρόσβαση στην αντιπληροφόρηση μέσα από τους χώρους των σχολών τους! Η πρυτανεία του ΕΜΠ, με ένα νομικίστικο τέχνασμα άλλαξε τον κανονισμό δικτύου απαιτώντας ονόματα για κάθε πριζάκι σύνδεσης στο internet. Τα δύο εγχειρήματα αντιπληροφόρησης αρνήθηκαν να παραδώσουν ονόματα ατόμων, αντιβαίνοντας σε μια λογική νομικών αντιπροσώπων. Ο πρύτανης αγνόησε επιδεικτικά τα ψηφίσματα και τις υπογραφές των φοιτητικών συλλόγων του ΕΜΠ που κατοχύρωναν τις IP σε συμφωνία με τον νέο κανονισμό δικτύου.
Την Δευτέρα 15 Απρίλη, οι δράσεις αλληλεγγύης κινήθηκαν προς μια συμβολική κατάληψη της πρυτανείας, κατά τη διάρκεια της οποίας ο ραδιοσταθμός 98FM εξέπεμψε για λίγο, και πριν προλάβει να ανέβει και το athens.indymedia, οι ίδιοι αυτοί κατασταλτικοί μηχανισμοί διέκοψαν την παροχή internet σε ολόκληρο το Πολυτεχνείο! Αυτή, η δεύτερη επιχείρηση φίμωσης του Athens Indymedia και των ραδιοσταθμών αντιπληροφόρησης κατά τη διάρκεια της συμβολικής κατάληψης, αποτυπώνει ξεκάθαρα το μέγεθος της καταστολής και την καθημερινά ολοένα και πιο απροκάλυπτα επιχείρηση λογοκρισίας από την πλευρά του κράτους. Μια λογοκρισία που τροφοδοτήθηκε εδώ και χρόνια εκτός των άλλων, από τους αλαλαγμούς των ναζί βουλευτών, από μηνύσεις μεγαλοεκδοτών (Αλαφούζος), και από αίτημα προς το Πολυτεχνείο μεγαλοκαθηγητή που συνεργάζεται απροκάλυπτα  με την εταιρία εξόρυξης χρυσού El Dorado, δημοσιεύοντας “μελέτες” υπέρ της λεηλασίας των φυσικών πόρων και της φύσης στις Σκουριές της Χαλκιδικής.
Το Αthens Indymedia γεννήθηκε από το λαϊκό παγκόσμιο κίνημα μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις ενάντια στην παγκοσμιοποίηση στη Γένοβα το 2001. Αποτελεί μέρος του κινήματος και βήμα έκφρασής του. Έχει συμβάλλει τα μέγιστα στη διάδοση της πληροφορίας «από τα κάτω», στο συντονισμό των αγώνων που έχει δώσει όλα αυτά τα χρόνια το λαϊκό κίνημα. Παρών στις πορείες, στις διεκδικήσεις, στις καταγγελίες της αυθαιρεσίας της κρατικής εξουσίας. Έδωσε τροφή για προβληματισμό, σκέψη, ανταλλαγή απόψεων. Εξέθρεψε την κριτική σκέψη, την πολιτική ζύμωση και την άλλη άποψη, αυτή που συστηματικά αποκρύπτεται από τα κρατικά κι εμπορικά ΜΜΕ. Το κυριότερο όλων όμως ήταν ότι ανέδειξε γεγονότα της πολιτικής ζωής που θα έμεναν θαμμένα για πάντα. Ούτε για τα βασανιστήρια και τις δολοφονίες των μεταναστών, ούτε για την αστυνομική αυθαιρεσία, πόσο μάλλον για την απρόκλητη αστυνομική βία και τη δολοφονία που ενίοτε χρησιμοποιεί η κρατική εξουσία όπως στην περίπτωση Κορκονέα, δε θα μίλαγαν ποτέ τα καθεστωτικά μέσα της κρατικής προπαγάνδας. Τα μέσα αυτά, στα οποία τους χαρίστηκαν οι δημόσιοι πόροι για να μπορούν να “υπνωτίζουν” μια ολόκληρη κοινωνία με την προπαγάνδα, τα ψέματα και την παραπληροφόρηση. Για να μπορούν να φτιάξουν την κοινωνία των υποτακτικών τους! Δε θα μίλαγαν ποτέ για όλα αυτά, εκείνοι που σχετίζονται και πλήττονται άμεσα από τους κοινωνικούς αγώνες (Μπόμπολας-Αλαφούζος και Σια…) Όλος αυτός ο συρφετός που όχι μόνο στηρίζει, αλλά τις περισσότερες φορές δημιουργεί, συνυπογράφει και εξασφαλίζει τυπικά και άτυπα, τις συνθήκες εξαθλίωσης των ανθρώπων χέρι-χέρι με το κράτος της ακροδεξιάς!
Άλλωστε, πάγιο αίτημα της ακροδεξιάς ήταν το κλείσιμό του. Σήμερα 46 χρόνια μετά τη δικτατορία των συνταγματαρχών, μια νέα δικτατορία, αυτή των τροικανών (εγχώριων και εξωτερικών) επανέρχεται και σταδιακά εναγκαλίζεται και υιοθετεί όλα τα μέσα και τους τρόπους επιβολής της εξουσίας της, με πρώτο και κύριο τη φίμωση της άλλης άποψης, την καταστρατήγηση της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και της ελευθερίας του λόγου εκείνου που αρνείται να συμβιβαστεί με την διαιώνιση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και της δια βίου συνέχισης της κοινωνικής ανισότητας. Η φίμωση των μέσων αντιπληροφόρησης, η φυλάκιση των αγωνιστών που υπερασπίζονται τον τόπο τους, στις Σκουριές (Χαλκιδική) ενάντια στα αδηφάγα συμφέροντα της εταιρείας χρυσού μας δείχνουν ξεκάθαρα ποια είναι η πολιτική και οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να διατηρείται στην εξουσία.
Έτσι, εύκολα τα δολοφονικά μνημόνια (4.000 αυτοκτονίες μέχρι σήμερα, περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων, ανεργία στο 30% περίπου με τους νέους άνεργους να φτάνουν το 60%, απόλυτη διάλυση του συστήματος υγείας και εκπαίδευσης και παράδοση των πανεπιστημίων στις πολυεθνικές) που θα εντείνουν την εξαθλίωση της κοινωνίας θα ονομάζονται “μεταρρυθμίσεις”, εύκολα και χωρίς αντίλογο, οι τοπικοί αγώνες ενάντια στην λεηλασία της φύσης, της γης και της ζωής γενικότερα θα ονομάζονται “τρομοκρατία”, ενώ η ίδια αυτή καταστροφή της ζωής και της φύσης θα αποκαλείται “ανάπτυξη”! Εύκολα θα επιβάλλουν τον επικοινωνιακό σκοταδισμό για να διατηρήσουν μια ολόκληρη κοινωνία σε ύπνωση, μέχρι να την εξολοθρεύσουν και να την λεηλατήσουν πλήρως!
Αυτό είναι το έμβλημά τους και όσο πιο γρήγορα αντιληφθούμε ότι ζούμε σε καθεστώς απροκάλυπτης δικτατορίας, τόσο πιο γρήγορα θα καταφέρουμε να τους ανακόψουμε.
Η ελευθερία του λόγου είναι αναφαίρετο δικαίωμα του ανθρώπου που μόνο σε φασιστικά-ολοκληρωτικά καθεστώτα καταστέλλεται. Αυτό που δεν καταλαβαίνουν όμως είναι ότι στην εποχή της τεχνολογίας η πληροφορία δεν περιορίζεται, η ζωή μας δεν ελέγχεται ακόμα και αν επίμονα γίνεται προσπάθεια να  κατασταλεί.
ΕΝΑ, ΔΥΟ, ΤΡΙΑ ΠΟΛΛΑ INDYMEDIA θα γεννηθούν και θα νικήσουν!!!
Το ποτάμι δεν γυρνάει πίσω! Όσο και να το θέλουν και να το προσπαθούν δε θα επιτρέψουμε το ’67 να επιστρέψει!
Διαχειριστική ομάδα του athens.indymedia.org


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου